Kies het beste spreekgestoelte

spreekgestoelte-kiezen

In een  aantal stappen het beste spreekgestoelte kiezen.

Welk doel dient uw spreekgestoelte?

Om het juiste spreekgestoelte te kiezen is het belangrijk te weten hoe u het spreekgestoelte gaat gebruiken. Uw  spreekgestoelte met een vaste opstelling in een auditorium dat multifunctioneel gebruikt gaat worden stelt andere eisen dan een elegant onopvallend smal spreekgestoelte t.b.v een politiek TV debat of de G7 top.

spietz-spreekgestoelte
debat
spreekgestoelte-katheder-lessenaar-oboma

Wat komt er op en in uw spreekgestoelte?

De opties en accessoires die u wilt toevoegen aan het spreekgestoelte en de mogelijkheden daarvoor zijn mede bepalend voor uw  keuze. U wilt bijvoorbeeld op het spreekgestoelte een laptop of iPad plaatsen en deze aansluiten op de beamer. Het is handig dat alle benodigde kabels al aanwezig zijn in het bovenblad van uw spreekgestoelte. U wilt onder het leesvlak ruimte om spullen tijdelijk neer te leggen of te kunnen opbergen achter afsluitbare deuren. Hieronder  leest u een samenvatting met voorbeelden om rekening mee te houden.

Laptop of iPad gebruiken op het spreekgestoelte.
1 of 2 zwanenhals microfoon(s) bekabeld of draadloos.
LED leesverlichting.
Afneembaar leesplateau om onder een hoek gemakkelijker te kunnen lezen.
Aansluitingen naar de beamer voor uw laptop of iPad.
Houder of plaats voor een glas water t.b.v de spreker.
Voldoende breedte van het spreekgestoelte voor bijvoorbeeld een laptop en A4 papier naast elkaar op het bovenblad.
Een kabeldoorvoer om extra aansluitingen te maken.
Mee-kijk-scherm voor de presentator.

spreekgestoelte-RUG-groningen

Hoe hoog is een spreekgestoelte?

De juiste hoogte van het spreekgestoelte is belangrijk voor de spreker. Toch is dit eenvoudiger dan u wellicht verwacht. Er zijn twee soorten spreekgestoelten als het om de hoogte gaat. Een spreekgestoelte heeft een vaste hoogte of is in hoogte verstelbaar.

Vaste hoogte

Laten we eerst eens kijken naar een spreekgestoelte met een vaste hoogte. Het leesplateau bevindt zich op alle modellen op een hoogte van 105 centimeter plus en min enkele centimeters. Deze hoogte is niet toevallig, de deurkruk kunt u met de ogen dicht vinden, deze zit namelijk op hoogte van 105 centimeter.  De zijkant en/of het leesvlak lopen bij de meeste spreekgestoelten schuin naar boven. Wanneer de spreker klein is zal hij of zij de handen aan het begin van het schuine gedeelte houden. Is de spreker lang dan zal hij of zij het schuine gedeelte hoger vastpakken. Bij een vaste hoogte kan een kleine spreker desnoods gebruik maken van een opstapje. Als u goed oplet bij sprekers zult u dit opstapje vaak zien.

In hoogte verstelbaar

Wanneer de spreker erg lang is, boven de 2 meter of in een rolstoel zit is het wenselijk om een in hoogte verstelbaar spreekgestoelte te hebben. Wanneer een spreker in een rolstoel zit is het in hoogte verstelbaar alleen niet voldoende. Ook het leesvlak moet dichter naar de spreker. Het elektrisch in hoogte verstelbare model Spietz heeft de mogelijkheid het lees plateau uit te schuiven. Hierdoor gaan ook de microfoons mee. Op deze manier kan een spreker in een rolstoel een perfecte presentatie geven.

spreekgestoelte-lessenaar-katheder-in-hoogte-verstelbaar-spietz-laag-01

Wat weegt een spreekgestoelte?

Het gewicht van een spreekgestoelte wordt bepaald door een aantal factoren waaronder het materiaal. Spreekgestoelten uit de Villa ProCtrl collectie worden gemaakt van hout, RVS, acryl, Solid surface of combinaties hiervan. De afmetingen van het spreekgestoelte en de toegevoegde opties en accessoires bepalen ook het gewicht. Een spreekgestoelte uit RVS hoeft niet zwaarder te zijn dan een spreekgestoelte in hout. Feit blijft wel dat een spreekgestoelte best wel zwaar is. Een spreekgestoelte in RVS zoals het model zenSAYtion weegt minimaal 30 kilogram. Een Spietz met alle opties weegt al gauw 80 kilogram. De meeste spreekgestoelten worden dan ook geleverd met wielen.

Op maat laten maken

Wij kunnen ons voorstellen dat u een spreekgestoelte zoekt dat niet direct in de collectie voorkomt. Regelmatig maakt Villa ProCtrl spreekgestoelten op maat voor haar klanten. Dat kunnen aanpassingen zijn zoals bijvoorbeeld een beeldscherm of een vertaal module waarbij de spreker  zijn eigen taal kan kiezen via de tolk als de pers vragen stelt. Of  spreekgestoelten voor collegezalen.

lessenaar-TUE