HD VP250S ncore hypex amplifier

VP250 Dual Mono High End Design Eindversterker Ncore 250 based.

3995,-

De beste
Dit artikel over de nieuwe VP250 zal niet door iedereen met even plezier gelezen worden. Villa ProCtrl, de bouwers van deze eindversterker, houden er een mening op na die menig audiofiel slapeloze nachten gaat bezorgen. De VP250 versterker is door Villa ProCtrl ontworpen op uiterlijke schoonheid in combinatie met de “beste” versterker. Het voordeel is dat je over smaak niet kunt twisten. Je vindt hem mooi of niet. De VP250 is van binnen praktisch ontworpen. Het geheel is gemaakt uit 1 blok aluminium. De basis van de versterker is een Hypex Ncore250. Volledig gescheiden tussen linker- en rechterkanaal, een Dual Mono. De specificaties van deze Ncore250 staan verderop deze pagina.

HD VP250S Black-ncore hypex amplifier
HD VP250S Aluminum inside

Je wilt horen hoe de opname origineel gemaakt is
Anno 2018 bouwt Villa ProCtrl een design eindversterker met Ncore250 van Hypex. Ik houd er een simpele mening op na. Al vanaf mijn vroege jeugd ben ik werkzaam in de wereld van geluid. Als dj, hifi verkoper, geluidstechnicus in opnamestudio’s, radiostudio’s en live PA werkzaamheden, heb ik van alles voorbij zien komen en gehoord. Een versterker heeft maar 1 doel: het uitgangssignaal om en nabij 775mV bij 0dB van een cd speler, mengtafel, TV toestel etc., dat te zwak is om een luidspreker aan te sturen, te versterken zonder daar iets aan toe te voegen. Dat versterken kan een paar Watt zijn tot duizenden Watt, afhankelijk van de luidsprekers. Een versterker voor een wekkerradio of van een grote PA installatie verschilt in de basis alleen in de hoeveelheid vermogen (wattage), alle aanvullende technische verschillen laat ik even buiten beschouwing. Een versterker moet dus voldoende vermogen leveren om de luidspreker optimaal zijn werk te laten doen en dat is niets anders dan het originele signaal te versterken zonder daar iets aan te veranderen. En dat is wat in mijn beleving een Ncore doet. Menig criticus over Ncore en Class D in het algemeen klaagt over het feit dat deze versterkers kil en koud klinken of analytisch. Ik durf te stellen dat je hoort hoe de opname via jouw luidsprekers klinken. Of de opname of de luidsprekers veroorzaken dit, niet de Ncore versterker. Als je gewend bent aan een warm geluid komt dit omdat die versterker klankkleuring toevoegt die de opname via de luidsprekers warmer laten klinken.

Waarom klinkt iedere versterker weer anders? Een versterker ontwerpen is niet zo moeilijk als je er een beetje verstand van hebt. Ook een versterker bouwen die 1000W produceert is niet moeilijk. Een versterker bouwen die “goed” klinkt is moeilijk. De goedkopere versterkers die veel vermogen leveren zijn technisch niet perse slecht. Deze worden simpel ontworpen en gebouwd op technisch resultaat met zo min mogelijk kosten om te produceren. Hierbij wordt er niet getest op klank. Fabrikanten van de bekende toonaangevende merken en dus de duurdere versterkers klinken allemaal weer anders. Die klank is een bewuste keuze van het merk. De componenten zijn met zorg gekozen om de juiste klankkleur te krijgen.

 

Ik durf te stellen dat veel opnames slecht gemaakt zijn. Iedere luidspreker klinkt weer anders. Wanneer je een warm geluid mooier vindt klinken heb ik daar geen oordeel over. Persoonlijk kies ik voor een neutrale Ncore versterker aangesloten op een set luidsprekers die mij de opname zo eerlijk mogelijk laat horen. Ik wil graag alle details in de opname horen, de positie van de instrumenten en stemmen perfect kunnen plaatsen. De diepte in het geluid horen, het timbre. Ik wil immers beleven wat de producent bij de opname bedoeld heeft. Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik graag in analoge opnamestudio’s werk. En ja, daarbij kleuren we heel veel warmte in het geluid of juist niet. In de studio is alles geoorloofd zolang er iets moois wordt geproduceerd. Ik vind het heerlijk om de opnames te horen gemaakt in Sound City of het werk van producer Trevor Horn.

31SOUND-jumbo

Het is heerlijk mixen op een analoge Tascam tafel uit de jaren tachtig of op de grote Amerikaanse Euphonix mengtafel, maar door de luidspreker monitoren wil ik dan wel horen wat er uit de mengtafel komt zonder dat dit nog een keer onbedoeld gekleurd wordt. Thuis wil ik het geluid uit de opnamestudio herbeleven. Ik heb het dan niet over dezelfde klank, dat kan immers niet, alleen al de akoestiek thuis is anders dan de akoestiek in de studio. Maar de definitie van het geluid moet hetzelfde zijn.

 

HD VP250S Black-Ncore Hypex amplifier

Puur No Nonsens
De keuze voor Ncore was voor ons duidelijk. We wilden een versterker ontwerpen die mooi is om te zien en op topniveau gebouwd met de beste componenten. De behuizing is volledig uit 1 blok aluminium gefreesd. Op de voorkant een hufterproof schakelaar (vanwege de levensduur) die de versterker stil in- en uitschakelt. Op de achterkant voor de voeding een Neutrik PowerCon, een deugdelijke stekker die er niet uitvalt. Het ingangssignaal wordt aangesloten via gebalanceerde XLR stekkers. Er is bewust gekozen om geen Cinch aansluitingen te hebben. In de studio werk je met gebalanceerd XLR. Nooit gedoe met storingen en een mooie vaste verbinding.

De input van de VP250 gaat na de XLR’s direct naar een galvanische scheiding via een trafo. Veelal worden de ingangen alleen maar ontkoppeld door een condensator.

Waarom de ingang ontkoppelen?
De versterker ingang wil alleen maar een AC signaal zien, dus geen DC. Wanneer het op de ingang aangeboden signaal DC offset bevat komt dit er op de versterker uitgang in veelvouden uit gelijk aan de versterkingsfactor. Gevolg, de hoge tonen luidspreker zal stuk gaan, echter in de praktijk wordt dit voorkomen door de condensator in het hoog filter. De lage tonen luidspreker gaat daarentegen met de aangeboden DC gelijkspanning volledig in spagaat. Nu worden de ingangen van een versterker normaliter ontkoppeld door een condensator. Dit is goedkoper dan een trafo maar heeft als nadeel dat dit de klank nadelig beïnvloed, de karakteristiek is zeker niet recht.

Een oplossing met trafo daarentegen is veel vlakker. Deze toepassing zagen we vroeger op alle ingangen van dure studio mengtafels. Kijk maar eens naar de legendarische Neve consoles van Rupert Neve.

Omdat we in de VP250 voor het beste gaan hebben we gekozen voor hoogwaardige ingangstrafo’s die speciaal voor deze versterker gemaakt worden. Het uitgangssignaal naar de luidsprekers gaat via Neutrik speakON, eveneens een professionele PA en studio oplossing. De set wordt compleet met bekabeling geleverd. Eenmaal een Neutrik PowerCon voedingskabel van 1,5 meter. Tweemaal Neutrik XLR naar XLR voor het ingangssignaal (lengte door u zelf op te geven, maximaal 5 meter). Tweemaal luidsprekerkabels Neutrik speakON naar Spades of open einden, dit door uzelf op te geven met een lengte van maximaal 10 meter per kabel. Deze versterker koop je omdat je het lef hebt om te kiezen voor smaak en echt wilt luisteren.

Ncore® is the first Class-D amplifier not just to nudge the best linear amplifiers, but to surpass them in every aspect relevant to sound quality. If you want the ultimate in clarity, resolution and musicality, there is no longer a reason to trade efficiency or compactness. Ncore technology combines the stability of UcD with improved load-independence, lower distortion and lower output impedance.

Introduction

The NC250MP amplifier module incorporates a low power standby power supply (meets 2013 ERP Lot 6 0.5W requirements), a highly efficient switch mode power supply and a high-performance Class D amplifier in one compact and easily applicable power brick.

The amplifier used in the NC250MP is a self-contained high-performance class D amplifier intended for a wide range of audio applications, ranging from public address systems to ultrahigh-fidelity replay systems for studio and home use. Chief distinguishing features are flat frequency response irrespective of load impedance, nearly frequency independent distortion behaviour and very low radiated and conducted EMI. Control is based on a phase shift controlled self-oscillating loop taking feedback only at the speaker output.

The main SMPS providing the power for the amplifier is a compact, high power, highly efficient, regulated half bridge converter with synchronous rectification on the main output rails. These properties make this technology ideal for powering Class D audio amplifiers.

For applications requiring a standby mode, a low power standby SMPS also has been integrated into this product. To achieve universal mains input compatibility this SMPS features an automatic input voltage doubler.

The Hypex Channel Extension connector provides for an additional low power tweeter amplifier channel.

Applications:

Monitor loudspeakers for recording and mastering studios
Audiophile power amplifiers for professional and consumer use

Highlights:

High efficiency
Universal mains operation
Flat, fully load-independent frequency response
Low output impedance
Very low, frequency-independent THD
Very low noise


General Features:

Two (Dual Mono) channel amplifier
5W standby SMPS per channel
Advanced over current protection
External controlled operation
Auto-switching (115/230V)