Wat is akoestiek?

Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid. Onder akoestiek wordt ook verstaan de invloed die een ruimte heeft op geluid vanaf de bron. Geluid bestaat uit trillingen die zich voortplanten door een medium (vast, vloeibaar of gasvormig). In de meeste gevallen, die wij mensen horen, is dat lucht. Als in een ruimte door de lucht geluid vanaf de bron aankomt bij een hard oppervlak zoals muur, raam, plafond, vloer of object wordt een (groot) deel van het geluid weer teruggekaatst door reflectie. Afhankelijk van de hardheid en gladheid van het reflecterend oppervlak wordt er veel of weinig teruggekaatst. Lees meer.

Slechte akoestiek.

Wanneer er te veel nagalm in een ruimte is spreken we vaak van een “slechte akoestiek”. Als we in een grote betonnen bunker zouden gaan staan van 10x10x10 meter zou het bijna onmogelijk zijn een verstaanbaar gesprek te voeren door de nagalm. Een ander voorbeeld is de nagalm in een grote lege kerk. Als we in een lege kerk in onze handen klappen duurt de nagalm enkele seconden. Zodra de kerk gevuld is met mensen wordt de nagalm korter. Dit komt omdat de aanwezige mensen en hun kleding de luchttrilling van het geluid absorberen. Hierdoor wordt een groot deel van het geluid niet meer gereflecteerd. Die zelfde nagalm die een goed gesprek bijna onmogelijk maakt laat een koor weer heel mooi klinken. Lees meer.

Hoe verbeteren we de akoestiek!

Om de akoestiek in een ruimte te verbeteren moeten we meestal  de nagalm aanpakken. Het gaat er om dat het originele geluid vanaf de bron ons gehoor bereikt met zo min mogelijk reflecties waarbij de eventuele nog resterende nagalm in de ruimte zo kort mogelijk is. Helemaal geen nagalm maakt dat de ruimte “doods” en “klein” klinkt. Spreken kan dan vermoeiend zijn omdat we dan veel volume moeten gebruiken, dit afhankelijk van of we een telefoongesprek voeren (dan is de situatie ideaal) of ons in een zaal met honderden mensen bevinden waarbij we een geluidsinstallatie nodig hebben om ons overal hoorbaar te maken. Het gaat dus om een gezonde balans. Om dit te bereiken moeten we de reflecties gaan wegnemen. Lees meer.

U kunt ook direct de akoestische lampen bestellen in onze online webshop.
obsorptiemiddelen-2018

Absorptiemiddelen.
Wanneer het met hiervoor omschreven mogelijkheden niet op te lossen is zijn er akoestisch absorberende producten. Er bestaan vele soorten wand- en plafondpanelen die het geluid absorberen. Deze bestaan er in vele maten en kleuren. Afhankelijk van het gebruik van uw ruimte zijn deze toe te passen. Het is verstandig om bij nieuwbouw direct een specialist in te schakelen die een hoop problemen achteraf kan voorkomen. In een bestaande ruimte met een slechte akoestiek zijn er gelukkig voldoende afdoende mogelijkheden. Bij de aanpak van uw akoestisch probleem is het belangrijk om de klachten goed in kaart te brengen. Ook is het nuttig vooraf een meting te verrichten waarbij de nagalm tijd wordt vastgelegd. Een interview met de betrokken bewoners of medewerkers legt de problemen/irritaties vast. Van hieruit volgt er een plan van aanpak. In veel gevallen is het mogelijk om direct bij de bron van het geluid de nagalm te elimineren. Wanneer we kunnen voorkomen dat de aanwezige nagalm ons gehoor bereikt zal de ruimte ook anders klinken. Bijvoorbeeld: u probeert in een hele grote lege betonnen ruimte een gesprek te voeren met iemand. Dit is door te lange nagalm bijna onmogelijk. Wanneer u nu in een stoel gaat zitten in de vorm van een half ei aan de binnenkant voorzien van absorptie materiaal zal een groot deel van de galm uw gehoor niet bereiken. Dit omdat de buitenkant van de stoel het geluid niet doorlaat en omdat de binnenkant reflecties absorbeert. Dit voorbeeld maakt duidelijk dat wanneer de nagalm uw gehoor niet kan bereiken en u dus bijna alleen maar de bron hoort er een aangename akoestiek kan ontstaan. Het is dus mogelijk met de juiste producten op de juiste plek uw werkplek drastisch te verbeteren daar waar het om akoestiek gaat.

hoe-verbeteren-we-de-akoestiek

Oplossingen die uw akoestiek verbeteren.
Villa ProCtrl bekend als merk van spreekgestoelten en iPad standaards heeft een passie voor AV Media. Akoestiek is daarbij een onderdeel waarin ruim ervaring is opgedaan. In de aflopen jaren zijn er studio’s, woonkamers, kantoren en winkelpanden voorzien van adviezen of materialen om deze geluiddicht te maken of de akoestiek te verbeteren. Een product dat Villa ProCtrl onder uw aandacht wil brengen zijn de akoestische lampen van knapontwerp.

Ontwerpster Tjimkje studeerde aan de academie Minerva te Groningen en specialiseerde zich via haar bedrijf knapontwerp in het ontwikkelen van akoestische producten. Ze werd daarin in technisch, op akoestisch gebied, begeleid door de samenwerking met Post Acoustics. De samenwerking tussen die twee resulteerde in een prachtige collectie akoestische lampen. Luut Groenhof, commercieel directeur Villa ProCtrl maar ook ontwerper en geluidstechnicus, ontdekte deze collectie akoestische lampen. Hij was direct overtuigd van de toepasbaarheid. De akoestische lampen zijn behalve dat ze veel nagalm kunnen absorberen ook esthetisch prachtig om te zien. Door de open structuur en de ruwe afwerking van veel woningen en kantoren is de vraag naar akoestische producten erg gestegen. De lampen hebben de open oppervlaktestructuur van Basotec. Dit maakt dat geluidsgolven makkelijk worden geabsorbeerd. Dit gepatenteerde melamineschuim heeft het hoogst geluidsabsorberende vermogen in de markt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat alle akoestische lampen uit Basotec zijn vervaardigd. De gehele collectie akoestische lampen wordt geleverd door Villa ProCtrl. Hetzij direct aan de eindgebruiker of via bijvoorbeeld de architect. Villa ProCtrl biedt behalve het leveren van de akoestische producten ook het volledige traject van advisering en geluidsmetingen in samenwerking met gespecialiseerde bedrijven waaronder Post Acoustics.

Rice-Field-Singel-240-akoestische-hanglamp-2

Toepassing van de akoestische lampen.
Zoals al eerder in dit artikel omschreven kan de akoestiek op vele manieren worden verbeterd. De akoestische lampen hebben het voordeel dat ze niet alleen de akoestiek verbeteren maar ook nog eens voor goed (werk)licht zorgen en qua design echte blikvangers zijn. Afhankelijk van de ruimte in toepassing en afmeting is er een ruime keuze binnen de collectie lampen. Er bestaan kleine lampen zoals het model Retro met een doorsnede van 90 centimeter tot grote lampen voor boven een vergader- of werktafel zoals de Rice Field met het grote formaat van 120×240 centimeter. Doordat de lampen direct boven de werkplek hangen heeft het ter plekke direct invloed op het verkrijgen van een betere akoestiek. Alle akoestische lampen zijn optimaal te combineren met de beste en meest moderne led verlichting die weer bijdraagt aan een beter binnen leef- of werkklimaat. De lampen worden als onderdeel van het traject in overleg geplaatst en aangesloten.
Ook uw bestaande verlichting met TL-armaturen kan worden omgebouwd met de akoestische armaturen. De ombouw van akoestisch melamineschuim wordt op maat gemaakt en naar keuze horizontaal of verticaal ten opzichte van uw TL-verlichting geplaatst. De gehele collectie akoestische lampen staat met foto’s en technische specificaties op onze website. U kunt ook direct de akoestische lampen bestellen in onze online webshop.